hibarely - Starta egen bilfirma – Enklare än vad du tror, En guide

Starta egen bilfirma – Enklare än vad du tror, En guide

hibarely - Starta egen bilfirma – Enklare än vad du tror, En guide

För många människor är bilar något mer än endast ett transportmedel.

En bil kan vara design, känsla, upplevelse och en hobby. Att handla med bilar är en mycket tillförlitlig affärsidé och rätt utfört kan det vara en mycket god affär!

Det första steget i din resa mot att bli bilhandlare är emellertid att bilda ett eget bolag.

Vi på Rely Consulting vill hjälpa dig att komma igång och gå från ord till handling och har därför samlat våra bästa tips i denna guide.

Vi börjar med det första steget, bilda bolag.

Bilda ett aktiebolag

I denna guide kommer vi utgå från att du bildar ett aktiebolag då det är vår definitiva rekommendation för ändamålet att starta bilfirma.

I ett aktiebolag är det bolaget en egen juridisk person, det innebär att det är frånkopplat från dig själv som juridisk person vilket kan vara bra utifrån ett riskperspektiv.

Starta aktiebolag

Gör du själv enkelt på verksamt.se alternativt kontakta oss så hjälper vi dig vidare. Aktiekapital som krävs är 25 000 kr.

Bokföring

Bokföringen för en bilfirma kan vara ganska invecklad. Om du inte är van vid bokföring, rekommenderar vi att du tar hjälp med den delen.

Det är oftast bättre att fokusera på det du är stark inom och ta hjälp med det du saknar kunskap / erfarenhet kring.

Skaffa en lokal

Fundera på vad du har för möjligheter, vill du hyra eller köpa lokal. Oftast är lokaler lite mer icke-centralt belägna billigare att både hyra och köpa samtidigt som kunder som söker bilar oftast kan tänka sig att åka en bit för att titta på en bil.

Kontrollera avtalet om du hyr, vad har du gör uppsägningstid, är hyran låst eller kan priset förändras?

Många försäkringbolag har synpunkter på vilket skydd lokalen har, för därför gärna en dialog med försäkringsbolaget när du tittar på olika alternativ.

Fundera på dina avstånd till möjlighet till tvätt / verkstad och besiktning.

Köper du en lokal kan det finnas fördelar med att äga denna i ett eget bolag.

Personal

Fundera på vad dina kompetenser är och om du behöver anställa. En anställning är tillsammans med lokal den absolut största investeringen en nystartad bilfirma behöver göra och bör därför noggrant övervägas.

Att anställa personer du känner kan både ha fördelar och nackdelar.

Inköp

Halva affärsidén med att starta en bilfirma är att köpa in bilar, detta kan nog också sägas är minst lika viktigt som att vara duktig på att sälja bilar. Att bli en duktig inköpare kräver både kunskap och erfarenhet och även om du har dessa delar kan du ändå riskera att göra kostsamma misstag.

Du kan antingen välja att köpa bilar med helt eget kapital, alternativt låna av banken eller använda lagerfinans.

Försäljning

Artikeln uppdateras löpande.