bli frilansare 2023 - Guide: Jobba som frilansare 2023

Guide: Jobba som frilansare 2023

bli frilansare 2023 1030x579 - Guide: Jobba som frilansare 2023

Frilansande erbjuder en otrolig möjlighet att kontrollera hur, var och när du arbetar.
Som frilansare har du friheten att arbeta var som helst, när som helst.

Tilltalande förmåner som dessa leder till tillväxten av frilansbranschen.

Men hur kommer man igång som frilansare? Om du vill ta det första steget mot att bli frilansare men inte är säker på hur du ska börja, är du på rätt plats. Den här artikeln kommer att diskutera sju steg för att bli frilansare 2022.

Kunder letar efter framgångsrika frilansare för att lösa sina problem inom nästan alla branscher, jobb och kompetenser. Oavsett ditt yrke letar en kund efter en frilansare som du för att lösa sitt problem. Nedan är några av de mest populära frilansjobben 2022:

  • Mjukvaruutvecklare
  • Författare
  • Digital marknadsförare
  • Webb/mobilutvecklare
  • Grafisk designer

Varför vill du bli frilansare? Är frilansande en extra inkomstström, en chans att utöka din arbetslivserfarenhet eller en ersättare för din heltidsanställning?

Frilansande erbjuder valfriheten. Det finns många olika vägar till framgång för frilansare 2022. Du kan börja din resa på fritiden eller närma dig det som en heltidskarriär. Oavsett ditt tillvägagångssätt kommer de sju stegen nedan att guida dig förbi många av de vanliga hindren som nya frilansare möter.

1) Definiera din tjänst och ditt erbjudande

Att förvandla dina kunskaper till en tjänst är det första steget till att bli frilansare. För att göra detta måste du förstå hur dina färdigheter kan hjälpa en potentiell kund. Försök att sätta dig själv i din idealklients skor. Vilka problem har de och hur kan dina kunskaper användas för att lösa problemet?

Det är viktigt att inse att kunder letar efter en lösning på ett problem. För att bli en framgångsrik frilansare måste du förstå kundens situation och använda din tjänst för att lösa deras problem. Svaret på dessa frågor kommer att vara grunden för hur du paketerar dina kunskaper som en tjänst. Nu är det dags att komma med en kort beskrivning av tjänsten som hjälper dig att sälja din frilanstjänst till företag. Försök att kortfattat förklara vad du kan göra, hur du gör det och för vilken typ av företag/kund. Oroa dig inte för priset ännu; vi kommer till det i de senare stegen.

2) Hitta din målgrupp

Nu när du har en frilanstjänst att erbjuda måste du hitta en målgrupp. Börja med att identifiera vilken typ av kunder som passar din tjänst. Har dessa kunder ett gemensamt problem och gemensamma egenskaper? Är de i en specifik bransch?

Som ny frilansare räcker det inte att bara vara bra på det du gör för att automatiskt få kunder som söker dig. Det är viktigt att placera dig själv inför dina potentiella kunder så att de kan lära sig om dina tjänster. Du måste ta en aktiv roll för att hitta potentiella kunder. För de flesta frilansare finns det tre sätt att skaffa kunder:

Frilansande plattformar för jobbannonsering
Utnyttja befintliga anslutningar och nätverk
Marknadsföring, reklam och uppsökande verksamhet
Att förstå vilket av dessa alternativ som fungerar bäst för dig är nyckeln till att hitta relevanta kunder för dina tjänster.

3) Utveckla en prisstruktur

När du väl har definierat din tjänst och din målmarknad är det dags att sätta ditt pris. Målet är att maximera det belopp du får betalt utan att förlora på potentiella jobb. Så börja med att titta på dina konkurrenter på marknaden. Vad tar de betalt för liknande frilanstjänster?

I verkligheten finns det ingen perfekt formel för att prissätta dina frilansartjänster. Många variabler kan påverka det belopp som kunderna är villiga att betala:

Erfarenhet
Industri
Projektets längd
Leveranser
Projektets komplexitet
Kundens geografiska plats
Brådskande karaktär

4) Skapa din portfölj med tidigare jobb

Att skapa en övertygande portfölj är ett viktigt steg för att bli en framgångsrik frilansare. Som frilansare etablerar din portfölj din arbetskvalitet genom att visa upp dina prestationer och tidigare projekt. Det här är din möjlighet att visa – inte bara berätta för – kunder vad du kan och värdet av din expertis.

Din portfölj bör lyfta fram ditt bästa arbete relaterat till ditt tjänsteerbjudande. Varje del i din portfölj ska måla en tydlig bild av dina bidrag och hur det projektet gynnade kunden. Några av de saker som en stark portfölj kan inkludera är fallstudier, vittnesmål, datadrivna resultat, bilder, diagram, arbetsprover och mock-ups. Det är viktigt att få tillstånd från dina tidigare kunder innan du införlivar deras projektmaterial i din portfölj.

5) Skriv ett bra förslag

För att säkerställa en framgångsrik start som frilansare bör ditt första projekt stämma överens med din arbetserfarenhet och dina förmågor. När du hittar ett projekt som du är säker på att du kan ge utmärkt service för, är det dags att lämna in ett förslag.

Rätt förslag kan betyda skillnaden mellan att få ett jobb eller inte, så det är viktigt att ha ett förslag som fungerar för dig.

Att skapa en mall kan hjälpa dig att organisera ditt förslag, men de mest framgångsrika frilansarna skräddarsyr det för den specifika kunden och projektet. Att ta den extra tid och ansträngning i förväg visar din uppriktighet, entusiasm och professionalism.

6) Skapa en relation med din klient

Som frilansare är dina kunder ditt företag. Även om det kan verka självklart, är det viktigt att utveckla en positiv arbetsrelation med dina kunder. Framgångsrika frilansare etablerar relationer med kunder snarare än att tänka på arbetet som en en-och-klar-affär. Att bygga ett långsiktigt partnerskap kan leda till återkommande affärer och nya kundhänvisningar. Här är några viktiga punkter att tänka på när du skapar en relation med dina kunder:

Gör ett utmärkt arbete: Högkvalitativt arbete är nödvändigt för kundnöjdhet. Du måste ge värde och lösa kundens problem för att ha en chans att bygga en långsiktig relation med kunden.
Kommunicera med kunden: Effektiv kundkommunikation skapar en starkare affärsrelation och uppmuntrar kunder att fortsätta arbeta med dig för framtida projekt.
Bygg förtroende genom konsekvens: Genom att konsekvent slutföra ditt arbete i tid och tillhandahålla korrekta leveranser kan du bygga förtroende och visa att din kund kan lita på dig i framtiden.
Hitta möjligheter att ge mer värde: Genom att ta initiativ, identifiera nya lösningar och ta på dig ytterligare ansvar, visar du ditt potentiella värde för kunden och öppnar upp för nya sätt att arbeta tillsammans.

7) Fortsätt utveckla dina färdigheter

Frilansare anställs för den service och kompetens som de erbjuder sina kunder. Som ett resultat är det avgörande för frilansare att konsekvent förbättra sina färdigheter, anpassa sig till förändringar och utöka sina kunskaper. Att hänga med i nuvarande trender är också viktigt för att ge dina kunder den högsta servicenivån.

Inlärningsresurser online: Distansakademin kan vara en bra resurs